Кожного року з настанням грибного сезону, як правило створюється неблагополучна епідемічна ситуація щодо отруєння грибами.

Так, вже  в 2019 році зареєстровано 2 випадки отруєння  дикорослими грибами в Тиврівському районі, під час яких постраждало 4 потерпілих. Із числа потерпілих 2 дітей.

Та навіть це не зупиняє  людей, а навпаки. І це недивно, гриби – цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості, багаті на білки, містять всі незамінні амінокислоти.

Звичайно ж, дивлячись на батьків, які апетитно наминають грибні делікатеси, діти теж тягнуть рученята до незнайомих страв, бажаючи спробувати нові ласощі. Ну як тут втриматися і не пригостити своє чадо грибочками?!

Ми з вами батьки розумні і відповідальні, тому давайте задумаємося; чи так необхідні гриби в раціоні дитини? Діти не мають достатньої кількості ферментів, необхідних для переробки грибів. Тому малюкам до 5-7 років гриби категорично протипоказані!У більш старшому віці можна пригостити дитину стравою з ретельно подрібнених грибів, краще – з культивованих шампіньйонів. А якщо  ви вирішите зовсім відмовитися від грибів у дитячому меню - ніякої біди в цьому немає; білок дитина отримує з м'ясних страв, клітковини багато в овочах, фосфор і вітамін А містяться в рибі, у багатьох крупах  вітаміни групи В  і т.д.

 Ще одна причина, по якій дітворі не рекомендується вживати гриби - погіршення екологічної обстановки. Адже гриби , подібно губці, вбирають у себе величезну кількість важких металів, токсичних і радіоактивних речовин!

      Наголошую:

  • не коштуйте на смак сирі гриби ,
  • не збирайте гриби, які в основі ножки мають бульбовидне потовщення , а її кінець обгорнутий яйцеподібної піхвою, це є ознака блідої поганки (  смертельно отруйного гриба),
  • не збирайте гриби вздовж проїжджих шляхів, біля звалищ сміття, перестиглі, червиві і гнилі гриби,
  • вдома в спокійній обстановці перевіряйте всі зібрані гриби для вибракування сумнівних та підозрілих екземплярів,
  • максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10 градусів.

Гриби необхідно двічі упродовж 10-15 хвилин відварити, відвар злити, а гриби промити.

 При перших ознаках отруєння грибами – нудота, блювота, біль в животі, сильне  слюно- та потовиділення, можливі і інші симптоми - падіння артеріального тиску , серцева аритмія, судоми.

 Негайно звертайтеся за медичною допомогою, бо втрата « золотого часу» може призвести до смерті людини, яка отруїлася.

 

 

ВСП  Немирівський  міжрайонний

відділ лабораторних досліджень