У 2018 році інфекційними хворобами в Немирівському районі перехворіло 8514 осіб. Найбільший негативний вплив на здоров'я населення району мали грип та ГРВІ, які в структурі інфекційної патології склали 97%. За епідемічний 2017-2019 років (від 40-го тижня попереднього року до 20 тижня наступного року 2019р.) захворіло грипом та ГРВІ 11017 осіб, що становить 15% від

усього населення, було госпіталізовано 179 осіб, летальних випадків не зареєстровано.

   З метою попередження ускладнень та мінімізації негативних наслідків поширення грипу та ГРВІ серед населення району надаємо рекомендації.

  1. Керівники дошкільних навчальних та загальноосвітніх навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл-інтернатів забезпечують:
    • щоденний моніторинг відвідуваності дітей, підлітків і співробітників із з'ясуванням причини відсутності та інформування місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування;
    • в разі виявлення 20 % відсутніх дітей з приводу захворюваності на грип та ГРВІ серед дітей в одному класі (групі) від чисельності класу (групи) забезпечують інформування місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та територіального закладу громадського здоров'я з метою прийняття рішення про призупинення навчально-виховного процесу;
    • заборону або обмеження проведення масових заходів;
    • організацію та проведення щоденного медичного огляду для своєчасного виявлення дітей з підозрою на ГРВІ.
    • навчання дітей, школярів, батьків та персоналу щодо основних заходів профілактики грипу (вакцинація, перебування вдома під час хвороби, застосування серветок під час кашлю і чхання, часте миття рук) за допомогою класних занять, веб-сайтів, листів, плакатів та оголошень;
    • проведення з дітьми тематичних диктантів з питань дотримання правил особистої гігієни та профілактики грипу та ГРВІ;
    • очищення та дезінфекцію поверхонь та предметів, які часто використовуються (посуд, іграшки, парти, клавіатури, дверні ручки тощо);
    • температурний режим в приміщеннях відповідно до чинного законодавства;
    • вологе прибирання та дезінфекцію приміщень в кінці робочого дня або зміни (при двозмінній організації навчального процесу) дезінфекційними засобами.

 

            2.Керівники підприємств різних форм власності, в тому числі торгівлі, громадського харчування та організації сфери обслуговування населення забезпечують:

  • осіб, які працюють на відкритому повітрі, теплим одягом, приміщеннями для обігріву та харчування;
  • вакцинацію проти сезонного грипу співробітників, особливо, якщо вони належать до груп ризику;
  • надання співробітникам інформації щодо профілактики грипу за допомогою електронних листів, веб-сайтів, плакатів, соціальних мереж та текстових повідомлень;
  • проведення вологого прибирання приміщень, поверхонь та предметів, які часто використовуються (телефони, клавіатури, дверні ручки тощо) при необхідності із застосуванням дезінфекційних засобів.
  • співробітників витратними матеріалами для особистої гігієни (серветки, дозатори із рідким милом, спиртовмісні антисептики для рук).

   3.Керівники підприємств усіх видів громадського транспорту забезпечують:

1)недопущення виходу на лінію громадського транспорту з несправною опалювальною системою;

  • організацію проведення вологого прибирання пасажирського транспорту після закінчення робочої зміни з використанням засобів дезінфекції.

 

           Немирівський  міжрайонний  відділ  лабораторних досліджень