Запорукою здоров’я є здоровий сон, який має тривати певну кількість годин. Для молодших школярів це близько 10-11 годин. Від недосипань можуть з’явитися проблеми зі здоров’ям. Особливо першачку важко буде звикнути до нового режиму дня, але коли дитина звикне до нового графіку у молодшому віці - це стане в нагоді у майбутньому. У перші тижні вона буде приходити після школи втомленою і сонною. Це нормально - мозок тільки починає включатися в роботу.

  Запропонуйте дитині передрімати після школи 40- 60 хвилин. Якщо вона не хоче, створіть спокійну невимушену обстановку без телебачення та інтернету.
  Перед початком школи обов’язково пройдіть з дитиною медичний огляд. Варто ретельно обстежити зір, якщо дитина скаржиться на біль в голові, нахиляє голову набік, мружиться, коли дивиться вдалину, або читає зблизу. Це можуть бути симптоми поганого зору. Не запускайте проблему, краще вирішуйте її одразу, коли ще щось можна зробити і уникнути окулярів.
  Обов’язково нагадайте дитині перед початком навчального року про всі можливі заходи безпеки, про правила поведінки на дорозі. Пройдіться з нею шкільним маршрутом, аналізуючи, які небезпеки можуть чекати її на шляху до школи і як їх можна уникнути. Нагадайте дітям, що не можна говорити зі сторонніми і йти з ними на будь-які контакти.

   Перелічені поради важливі для всіх школярів, а в першу чергу - для починаючих свій шлях у нове життя - школу.

  Щоб новий шкільний рік, а для когось взагалі перший, пройшов без проблем із здоров'ям дитини, слід попередньо подбати про основні фактори, які можуть його підірвати. Під час канікул діти багато часу проводили на вулиці, їли корисну їжу, сповнену вітамінами і мікроелементами, їздили відпочивати. Після літнього відпочинку імунітет у них міцний, але перевтома, адаптація до нового графіку і розпорядку дня, стреси можуть послабити дитячий організм. Крім того, в школі дитина часто стикається з різноманітними інфекціями і хворобами, від яких дуже складно відмежуватися.

  Держпродспоживслужба області пропонує поради, які стануть в нагоді турботливим батькам, щоб зберегти здоров'я дитини-школяра.

  Харчування. Слідкуйте, щоб ваша дитина, особливо, якщо це молодший школяр, обов’язково снідала, вчасно обідала. Це має бути здорова їжа, поживна, багата на вітаміни. Розпитуйте дитину, що вона їла сьогодні в школі, чи було їй смачно. Нехай пояснить, чому їжа їй не сподобалася. Можете навідатися до шкільної їдальні, щоб перевірити якість їжі. Якщо ж у вас є підозри, що дитина не обідає в школі з тих чи інших причин, компенсуйте недолік необхідних елементів поживними сніданками і вечерею.

  Дуже важливі для дитини спорт і фізичне навантаження, адже спорт розвиває і загартовує організм. Почніть робити ранкову зарядку з дитиною, запишіть її до спортивної секції. Фізичні вправи виконуйте разом вдома, грайте в ігри, які сприяють фізичному розвитку дитини. Від цього залежить здоров'я школяра і здатність його організму створювати бар'єр перед тим чи іншим захворюванням. Як би сильно ви не намагалися захистити здоров'я свого школяра від захворювань, і як би ретельно ви не привчали його дотримуватися правил гігієни, не завжди можна вберегти малюка від захворювань протягом року. Якщо вранці перед школою малюк кашляє, або погано себе почуває, відразу вживайте заходи, щоб не  пропустити перші симптоми хвороби.

  Діти всюди стикаються з тисячами різноманітних мікробів, в тому числі і в школі. Саме тому гігієна рук важлива для здоров'я школяра. Постійно пояснюйте дитині, чому так важливо часто мити руки, й акцентуйте на цю необхідність щодня, не забуваючи самому подавати приклад.

 

ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ В ОРГАНІЗОВАНИХ ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВАХ

  Забезпечити суворе дотримання приблизного меню, погодженого з органами Держпродспоживелужби. Не допускати до використання страв, небезпечних в епідемічному відношенні: фляжне і бочкове молоко без кип’ятіння, сир і сметана в натуральному вигляді без теплової обробки, сиркова маса, консервований зелений горошок без теплової обробки, молоко-самоквас в натуральному вигляді і для виготовлення сиру, макарони «по-флотськи», млинці з м’ясом, з сиром із непастеризованого молока, паштети, форшмаки, зельці, заливні страви, кров’яні та ліверні ковбаси, окрошки, гриби, тістечка, торти, креми, морси, квас, напої, в т. ч. газовані, яйця і м’ясо водоплавної птиці, м’ясо без ветконтролю, консервовані продукти домашнього виготовлення, смажені у фритюрі вироби, кулінарні жири, м’ясні обрізки, свинячі баки, і ковбаси низького гатунку, салати, майонез, гострі соуси, маргарин (тільки для випічки), плавлені сирки, есенції, харчові концентрати, яєчня «глазунья», ковбаси варені без термічної обробки.
  Прийом продуктів харчування проводити тільки при наявності маркування, яке повинно забезпечувати інформацією щодо дати виготовлення та кінцевого терміну реалізації даного продукту, температурного режиму зберігання, а також інформацією про виробника. 
  З метою попередження епідемічних ускладнень в дитячих організованих колективах необхідно забезпечити

- суворе дотримання термінів реалізації продуктів та готових страв, не допускати їх використання після його закінчення ;
- необхідні температурні умови зберігання продуктів харчування, в т. ч. що швидко псуються, з дотриманням принципу товарного сусідства;
- суворе дотримання технології приготування страв;
- своєчасне проведення вологого прибирання на харчоблоці, в т. ч. генерального із застосуванням дезінфікуючих засобів;
- суворе дотримання правил миття посуду, розробного інвентаря та обладнання,обробки яєць;
- використання технологічного та розробного інвентаря згідно маркування; 
- проходження працівниками закладу медичного огляду, дотримання правилособистої гігієни.
Не допускати наявність побутових комах та гризунів.

ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ТА КИШКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Шановні батьки!

  Щоб захистити дитину від отруєнь, кишкових та інфекційних хвороб необхідно дотримуватись наступних санітарно-гігієнічних правил:

–утримувати дитину в чистоті, до дитячого садка приводити в охайному одязі, мати запасну білизну;

–мити руки після повернення додому з вулиці, після туалету, перед їжею;

–овочі та фрукти мити під проточною водою та ошпарювати кропом;

–пити тільки переварену або бутильовану воду;

–у жодному випадку не годувати дитину грибами, сушеною чи в'яленою рибою, а також м'ясними, рибними та молочними стравами, які зберігалися неналежним чином або мають прострочений термін вживання;

–не годувати дитину на вулиці (навіть фруктами чи цукерками);

–не годувати дитину продуктами, що придбані у вуличних торгівців;

–під час поширення інфекцій якомога рідше перебувати з дитиною в публічних місцях;

–уникати контакту з людьми з підозрою на інфекційні захворювання;

–при підозрі на захворювання негайно викликати лікаря та сповістити медичну сестру дошкільного закладу;

  • не займатися самолікуванням.

Шановні батьки, радимо своєчасно проводити профілактичні щеплення від дитячих інфекцій!

                 Швидка медична допомога – «103». 


Звичайно ж, до школи ніяк без портфеля або ранця - тут вже кому що подобається


  Спинка ранцю повинна бути твердою, в ідеалі - ортопедичною. Її ширина не має перевищувати ширину плечей дитини. Лямки повинні бути широкими, щоб не врізатися в плечі. Всередині повинно бути декілька відділень. Основне - для книг та зошитів, меншого розміру - для ручок, олівців, фломастерів тощо.
  Матеріал, який використовується для виготовлення верху портфелів, рюкзаків, ранців, повинен бути легким, міцним, з водовідштовхувальним просоченням або покриттям, морозостійкий, зручний для чищення, яскравого кольору, мати деталі
та фурнітуру зі світловідбивними елементами для безпеки дитини, особливо зимової пори, коли рано сутеніє.
  Портфелі або рюкзаки можуть бути виготовленими без підкладки або з нею. В останньому випадку підкладка повинна бути з матеріалу, який легко миється.
  Рекомендована вага портфеля, ранця - 500-700г.
  Не бажано, щоб вага пустого портфеля перевищувала 1 кілограм.
  При покупці шкільних портфелів та рюкзаків необхідно запитувати у продавців висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на зазначену продукцію, в якому визначається сфера застосування та призначення виробу.
  Однозначно - не потрібно купувати для підручників та зошитів сумку на одне плече. Бо навіть коли дитина користується такою сумкою всього один рік,  порушення постави їй забезпечено.
  Крім того, необхідно пам’ятати, що існують нормативні вимоги щодо загальної ваги підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця або портфеля.
Вага не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями на відстань до 3 км і складає:
• І-ІІ класи - 1,5-2,0 кг;
• ІІІ-ІУ класи - 2,0-2,3 кг;
• У-VI класи - 2,3-3,0 кг;
• VII-VIII класи - 3,0-3,5 кг;
ІХ-ХІ(ХІІ) класи - 3,5-4,5 кг.
  Отже, дотримуючись вищевикладених рекомендацій щодо загальної ваги портфеля (рюкзака, ранця) з підручниками та шкільним приладдям, ми забезпечуємо нашим дітям здоровий хребет та струнку поставу.
Будьте здорові!

 Управління Держпродспоживслужби в Немирівському районі.