На перший погляд викличе подив рекомендація мити овочі та фрукти перед тим як покласти на зберігання в холодильник. Однак, саме так можна попередити таке захворювання як ієрсиніоз. Збудник хвороби (ієрсинія) належить до одного «родового клану» з чумою.

 

Але, на щастя, силу своєї страшної родички ієрсинії не успадкували - проте набралися від неї підступності: є труднощі в розпізнаванні цієї інфекції та можливі важкі ускладнення після перенесеного захворювання. Ієрсинії не виносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через півхвилини.

Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Ієрсинії можуть «проживати» в харчових продуктах (молоко, хліб), на свіжих овочах (капуста, морква, яблука) в умовах овочесховища та холодильника. Основний резервуар бактерії - грунт, вторинний резервуар – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці і свині, хвора людина та здоровий бактеріоносій. Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий.

 Ієрсиніоз - гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації і ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком аутоімунних ревматичних захворювань. Віддалені наслідки вторинно-вогнищевої форми ієрсиніозу - системний червоний вовчак та склеродермія (18%), хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (22%).

 Інкубаційний період ієрсиніозу триває в середньому  6-10 днів (максимально 18 днів) після інфікування. Доведено, що більш інтенсивно залучаються в епідемічний процес діти віком до 14 років. Симптоми хвороби можуть нагадувати скарлатину, ГРВІ, різноманітні кишкові інфекції, апендицит, ревматизм, мононуклеоз, гепатит та інші. Фагоцити, «захоплені в заручники» іерсиніями, з потоком крові безперешкодно доставляють збудників в печінку, нирки, селезінку, легені і назад в кишечник.

 «Диверсанти», що осіли в лімфовузлах і селезінці, вміють затаюватися на довгі роки і в самий невідповідний момент викликати новий спалах хвороби. Через здатність хвороби імітувати інші патології правильний діагноз відразу ставлять лише в третині випадків!!!

На щастя, наш район ця страшна недуга  оминула,  як і в 2018році.

 Відомо, що взимку, з метою боротьби з авітамінозом, батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти, яблук. А звідки з'являються овочі та фрукти на прилавках? З підвалів та овочесховищ, де зазвичай  живуть і розмножуються  миші. Вони власне і забруднюють овочі збудниками хвороби. Низька температура, висока вологість - ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів.  Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній. Крім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, вафлі, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді. Тому майте на увазі - безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричних упаковках. Захворювання можна уникнути, якщо дотримувалися елементарних правил гігієни - ретельно мити овочі, фрукти, холодильник; попереджувати розмноження гризунів в підвалах та овочесховищах!  

Дотримуйтесь наданих рекомендацій та будьте  здорові!

 

 

Немирівський міжрайонний відділ лабораторних досліджень